Prins Bernhard Cultuurfonds

Oorsprong

Het Prins Bernhard Cultuurfonds is op 10 augustus 1940 in Londen opgericht om geld in te zamelen voor de aankoop van Spitfire vliegtuigen.Het startkapitaal (ca. vijftigduizend gulden) was bijeengebracht door ongeveer 750 werknemers vande Shell op Curaçao, die maandelijks een percentage van hun salaris afstonden omdat zij iets wilden doen voor het moederland in oorlog. Prins Bernhard werd Regent.

Nieuwe doelstelling

Na de oorlog kreeg het fonds een andere doelstelling: "de bevordering van de geestelijke weerbaarheid door middel van culturele zelfwerkzaamheid". In de jaren tachtig van de twintigste eeuw is daar natuurbehoud bijgekomen. Prins Bernhard bleef Regent tot zijn dood in 2004.

Huidige missie

Het Prins Bernhard Cultuurfonds stimuleert cultuur en natuurbehoud in Nederland – op grote en op kleine schaal. Bijzondere initiatieven, bevlogenheid en talent moedigen wij aan met financiële bijdragen, opdrachten, prijzen en beurzen. Door actieve fondsenwerving en inkomsten uit loterijen kunnen wij jaarlijks ruim 3.500 projecten en personen ondersteunen. Dat maakt ons, met een landelijk fonds en twaalf provinciale afdelingen, een van de grootste particuliere cultuurfondsen van Nederland.

 

Het Prins Bernhard Cultuurfonds geeft cultuur de kans!
Prins Bernhard Cultuurfonds Flevoland
Provinciehuis Flevoland
Visarenddreef 1
Postbus 55
8200 AB Lelystad
T (0320) 265 285
F(0320) 265 281
E Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
www.cultuurfonds.nl/flevoland