Rabobank 

Oorsprong

De pioniers in de Noordoostpolder droomden over een eigen boerderij. En van de opbouw van een nieuwe gemeenschap. Bij die ambities hoorde ook een bank. Zaken doen op basis van gelijkwaardigheid, niet weglopen bij incidentele tegenvallers, daar ging het de pioniers om. Logischerwijs werden dan ook banken opgericht volgens het coöperatiemodel van Friedrich Wilhelm Raiffeisen. Deze Duitse plattelandsburgemeester was de grondlegger van de allereerste boerenleenbank, opgericht in 1864. Deze bank verzamelde de spaargelden van de inwoners van het platteland om daaruit te voorzien in de lokale behoefte aan krediet. Het Duitse voorbeeld vond vanaf het einde van de negentiende eeuw in Nederland op veel plaatsen navolging. En in 1944 dus ook in de Noordoostpolder.

Oprichting

Op 8 januari van dat jaar vond in Marknesse de officiële oprichting van de Coöperatieve Raiffeisenbank plaats. Enige tijd later werd ook de ‘Coöperatieve Boerenleenbank G.A.’ in Marknesse opgericht en wel op 8 september 1945. Binnen de Rabobank Groep is 8 januari 1944 als officiële oprichtingsdatum vastgesteld.
De eerste zitting van de Raiffeisenbank in Emmeloord (1946) vond plaats in een lokaaltje van de Directie van de Wieringermeer, in het districtskantoor van de cultuurtechnische afdeling. In 1974 werd de fusie tussen beide banken goedgekeurd. De volledige naam is dan Coöperatieve Raiffeisen-Boerenleenbank ’De Noordoostpolder W.A.’

Lidmaatschap

Om de financiële risico’s voor de coöperaties te beperken werd een verplicht lidmaatschap ingevoerd. Iedereen die geld wilde lenen moest lid worden. Het bestuur besliste of iemand lid mocht worden. Ieder lid was hoofdelijk aansprakelijk voor het wel en wee van de coöperatie. Het was een uitgekiende manier om ervoor te zorgen dat het geld dat werd uitgeleend ook weer terugvloeide in de kas van de coöperatie.

Als gevolg van wet- en regelgeving schafte de Rabobank na 1980 het verplichte lidmaatschap voor particulieren af en beperkte zij de ledenaansprakelijkheid van zakelijke klanten. Deze aansprakelijkheid en het verplichte lidmaatschap kwamen geheel te vervallen na de ‘coöperatiediscussie’ die midden jaren negentig werd gevoerd. De uitkomst hiervan was dat de Rabobank voortaan een klantcoöperatie is. Alle klanten kunnen lid worden. En het centrale doel van de Rabobank is al die klanten zo goed mogelijk te bedienen.

Meer informatie over de geschiedenis van de Rabobank in de Noordoostpolder kunt u vinden op de ledensite van Rabobank Noordoostpolder-Urk.



Rabobank Noordoostpolder-Urk
Telefoon (0527) 63 93 17
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
www.rabobank.nl/noordoostpolder-urk
www.twitter.com/rabonopurk
Postbus 6, 8300 AA Emmeloord
De Deel 1, 8302 EJ Emmeloord