TMS, bijzonder bedrijf in de polder
TMS (Technica Marine Service B.V.) heeft een korte geschiedenis, waarvan een deel in Amsterdam ligt en een deel in de Noordoostpolder.
TMS, actief in scheepsbouw en scheepsonderhoud, is in 1999 opgericht door Flemming Engelchor uit Nagele. Een van de eerste projecten was de bouw van een serie replica's van een oud-Hollandse opduwer. In 2002 werd de onderneming versterkt met nieuwe aandeelhouders, die in 2002 een op- en overslagbedrijf waren begonnen in cacao en koffie in de Amsterdamse haven: CWT-Sitos BV. De activiteiten van de ondernemingen werden gecombineerd en versterkten elkaar.
Afrika werd een nieuwe markt. Er was daar veel vraag naar de producten van TMS: van reserveonderdelen, gesourced in Nederland voor oorspronkelijk in Nederland gebouwde scheepsmotoren, tot aan een complete gereviseerde motor voor een in Holland gebouwde sleepboot in Mozambique.
Het groeiende CWT-Sitos had nieuwe medewerkers nodig die aanvoelden wat de klanten in Afrika nodig hadden. Cacaoboeren in Afrika bleken dezelfde hallenvullers en lopende banden te gebruiken als boeren in de Noordoostpolderr, alleen groter en sneller. De in Schokkerhaven wonende Flemming Engelchor keek samen met zijn twee medeaandeelhouders, Dick de Bruin en Martin Versteeg, rond in de Noordoostpolder. Ze kwamen in contact met bedrijven als Oldenhuis en Prinsen voor hallenvullers, Kuiken voor shovels en Verbruggen als bouwer van palletmachines. Zij zijn nu grote toeleveranciers van CWT-Sitos BV. Ook uit de Noordoostpolder afkomstig aardappel- en uienkisten worden nu in Amsterdam en Afrika gebruikt.
De bedrijven zijn flink gegroeid. Meeste omzet genereert nu dochteronderneming SCS Multiservice, een overslag- en scheepvaartbedrijf in Amsterdam, waar nu ook mensen uit de Noordoostpolder werken. SCS voorziet als een uitzendbureau CWT Sitos ook van cacaospecialisten, controleurs en procesoperators.
De nieuwste loot aan de stam is een lijndienst op Groot Brittannië die zich samen met CWT Sitos specialiseert in ‘waste to energy' (brengt vraag en aanbod op het gebied van afvalstoffen bij elkaar). TMS doet nog steeds scheepsreparatie. De totaalomzet nam toe van 100.000 euro in 1999 naar vijf miljoen euro in 2011. Het aantal werknemers tot vijftig, exclusief de parttimers in het hoogseizoen.