Stichting Canon De Noordoostpolder heeft dinsdagmiddag een informatiebord geplaatst bij de fundering van een voormalige luchtwachttoren in Emmeloord. Daarmee wordt de geschiedenis van de torens uit de vergetelheid gehaald. Vanaf de torens werd het luchtruim afgespeurd op vliegtuigen uit de Sovjet-Unie die onder de radarhoogte boven Nederland zouden kunnen vliegen. Later deze week wordt een bord geplaatst bij de fundering van een luchtwachttoren in Ens.

Polderarchitectuur De Noordoostpolder, met Emmeloord als middelpunt, bestaat 80 jaar. De eerste bewoners werden onderworpen aan een strenge selectie, inclusief huisbezoeken en blikken in de linnenkast.

Noordoostpolder • Maandag 2 mei 2022 | 

Het Nederlands Onderduikers Paradijs. Zo werd de Noordoostpolder in de oorlogsjaren genoemd. Veel mannen die aan de verplichte Arbeitseinsatz in Duitse fabrieken wilden ontkomen, vonden vanaf 1942 een veilig heenkomen in de pas ontgonnen polder.

 

Emmeloord, donderdag 10 maart. Maritiem archeoloog dr. Yftinus van Popta geeft twee lezingen in de FlevoMeer Bibliotheek in Emmeloord over scheepsrampen op de Zuiderzee.  

De gemeente Noordoostpolder breekt met Stichting Ongeland uit Dronten als adviseur voor de crashpalen bij locaties waar vliegtuigwrakken zijn gevonden. Een langlopend geschil ligt ten grondslag aan dit besluit. Stichting Canon de Noordoostpolder is de nieuwe adviseur.
 
Noordoostpolder • Dinsdag 22 februari 2022 | 23:22 

Stichting Canon de Noordoostpolder gaat de infoborden bij de zogenoemde 'crashpalen' in Noordoostpolder controleren en waar nodig vervangen. Daarmee stopt de samenwerking met Stichting Ongeland, meldt de gemeente Noordoostpolder. Ongeland leverde tot dusver de informatie bij de palen die aangeven waar een neergestort oorlogsvliegtuig ligt.