Emmeloord | zaterdag 19 februari 2022. Polderpionier Aukje van der Molen uit Emmeloord wil een nieuw cultuurhistorisch centrum. Dat zou in de Poldertoren in Emmeloord kunnen komen. Het publiek kan daar de geschiedenis van de Noordoostpolder beleven. Daarvoor wil Van der Molen meer samenwerking zoeken met verschillende historische verenigingen, zoals de Vrienden van Schokland en Historisch Marknesse. Van der Molen werd begin deze maand uitgeroepen tot Polderpionier 2021.

De Tafelronde 49 Noordoostpolder reikt de prijs elk jaar uit aan iemand die zich heeft ingezet voor de polder. De 71-jarige Van der Molen zet zich in voor de cultuurhistorie van de Noordoostpolder en de promotie van het gebied. Ze vindt het fantastisch om erover te vertellen. ''Ik vind het mooi om het verhaal te vertellen. Er wordt zo vaak gezegd: de Noordoostpolder, hebben jullie geschiedenis dan? We zijn dit jaar tachtig jaar droog, in september 1942 werd Noordoostpolder droog verklaard.

We zijn zestig jaar gemeente. Er is heel veel te vertellen.'' Gastles op school De jeugd staat gelukkig open voor die verhalen, vertelt Van der Molen. ''Ik heb deze week een gastles gegeven op de Roderik van Voorstschool in Emmeloord. De kinderen van groep 5 hadden een project gedaan over de Noordoostpolder. Ik heb er over verteld en de Zuiderzeeballade met ze gezongen. Dat was hartstikke leuk!'' Van der Molen is een van de oprichters van de stichting Cultuur Historisch Centrum Noordoostpolder. Ook is ze een van de drijvende krachten achter de Canon De Noordoostpolder.

Dat laatste geeft een overzicht van belangrijke gebeurtenissen in de geschiedenis van Noordoostpolder. ''In een boek en op een website, volgens een bepaalde indeling. En met de stichting proberen we met een groep vrijwilligers de historie van Noordoostpolder levend te houden. Daarvoor krijgen we allerlei spullen aangeboden: schilderijen, oude foto's, herinneringsbordjes, zilveren lepeltjes, medailles. Dat kan van alles zijn.'' Mensen kunnen die spullen ook komen bekijken. Het Cultuur Historisch Centrum Noordoostpolder heeft hiervoor een kleine ruimte bij het Cultuurbedrijf in Emmeloord. Maar dat is behelpen.

Van der Molen: ''We willen proberen om met meerdere clubs en verenigingen een mooi cultuurhistorisch centrum in Emmeloord te krijgen. Waar mensen met vragen kunnen komen of dingen kunnen uitzoeken. We willen wel in de Poldertoren zitten, dat zou een prachtige plek zijn.''

 

Bron (c) Omroep Flevoland

 Aukje van der molenAukje van der molen