De gemeente Noordoostpolder breekt met Stichting Ongeland uit Dronten als adviseur voor de crashpalen bij locaties waar vliegtuigwrakken zijn gevonden. Een langlopend geschil ligt ten grondslag aan dit besluit. Stichting Canon de Noordoostpolder is de nieuwe adviseur.
 

Wethouder Wiemer Haagsma licht het besluit toe: ‘Als gemeente hebben wij over de crashpalen inhoudelijk onvoldoende kennis. Wij vinden het vervelend dat er onenigheid is ontstaan die niet kan worden opgelost. We zijn ervan overtuigd dat de inhoudelijke kennis over de crashpalen in onze gemeente bij de Canon in goede handen is’.

Onenigheid tussen Ongeland en Teunis Schuurman

Op meerdere plekken in de Noordoostpolder staan crashpalen, ter herinnering aan neergestorte geallieerde toestellen uit de Tweede Wereldoorlog. Over de juiste locatie van de crashpaal die hoort bij de neergestorte Lancaster JA702 was onenigheid tussen Stichting Ongeland en WO2-onderzoeker Teunis Schuurman uit Vollenhove.

 

Toestel neergestort op andere locatie

De afgelopen periode is op verzoek van de gemeente uitgebreid onderzoek gedaan door stichting Canon de Noordoostpolder. Dit als een onafhankelijke bemiddeling tussen stichting Ongeland en Teunis Schuurman. Uit het onderzoek is naar voren gekomen dat het toestel Lancaster JA702 niet is neergestort op kavel N33 aan de Oosterringweg bij Marknesse, maar op kavel H33 aan de Zuidermiddenweg bij Tollebeek.

De betrokken partijen konden zich in deze conclusie vinden, maar het geschil over de bijbehorende tekst bleef. Daarop heeft de gemeente besloten de samenwerking met Stichting Ongeland te beëindigen en stichting Canon de Noordoostpolder te vragen voortaan te adviseren over de crashpalen en de teksten op de informatiebordjes.

Crashpaal wordt binnenkort verplaatst

Met de keuze voor de Canon als nieuwe adviseur hoopt de gemeente dit soort situaties in de toekomst te voorkomen. Crashpaal JA702 wordt binnenkort verplaatst. De Canon controleert de huidige teksten op de borden en mogelijk worden er ook nieuwe borden bijgeplaatst.

1173703-PNPoriginal-crew-rule-w4337.jpg1173703-PNPoriginal-crew-rule-w4337.jpg

Oorspronkelijke bemanning RULE met hun Lancaster W4337, eind augustus 1943, RAF Elsham Wolds, Engeland l-r: Shorter, Race, Sloan, Rule, Manley, Reeves en Coyne. Op 30 januari 1944 met Lancaster JA702 waren Manley en Reeves vervangen door Ball en Cottam Collectie Pats

Bron (c) De Noordoostpolder