Sprekers te gast in FlevoMeer Bibliotheek Noordoostpolder

Lezing Harrie Scholtmeijer en Albert Bartels ‘spreek je moeders taal’  

Donderdagavond 7 maart verzorgen Harrie Scholtmeijer en Albert Bartels de lezing ‘spreek in je moeders taal’ in FlevoMeer Bibliotheek Noordoostpolder. Hoe kan het dat de polderpioniers hun streektalen meenamen naar het nieuwe land, maar die binnen één generatie verdwenen zijn? Welke streektalen zijn er in de omgeving te vinden? Tijdens de avond wordt er antwoord gegeven op die vragen, maar er zal ook aandacht worden besteed aan de geschiedenis en ontwikkeling van het dialect.

Vanaf 19.30 uur start de avond met een kopje koffie of thee, de lezing begint om 20.00 uur. Een gratis kaartje is te reserveren via www.flevomeerbibliotheek.nl/activiteiten.

 De eerste spreker van de avond is Harrie Scholtmeijer, die zal spreken over de geschiedenis van het dialect en de ontwikkeling van het dialect van de Noordoostpolder. De tweede spreker is Albert Bartels, die in zal gaan op de projecten die momenteel worden uitgevoerd op het gebied van streektaal in het onderwijs en in de zorg. Ook zal hij aandacht besteden aan de succesvolle podcast de Nedersaksen, die hij samen met dialectrockzanger Jan Bökkers maakt.

Hoewel beide sprekers verbonden zijn aan de Overijsselacedemie te Zwolle, is de lezing ook interessant voor wie uit een andere provincie komt en zelfs te volgen voor wie geen dialect beheerst.

U bent van harte welkom de lezing bij te wonen. De deelname is gratis, maar om zeker te zijn van een plekje wordt het aanbevolen een gratis kaartje te reserveren. Dat kan via de website, maar ook aan de balie in de bibliotheek.

Harrie Scholtmeijer en Albert Bartels
Harrie Scholtmeijer is dialectoloog en Albert Bartels is streektaalconsulent bij de Overijsselacedemie te Zwolle.

Historisch InformatiePunt

Deze lezing wordt georganiseerd in samenwerking met Cultuur Historisch Centrum Noordoostpolder, Stichting Canon De Noordoostpolder, Vrienden van Schokland en met steun vanuit gemeente Noordoostpolder. Deze samenwerking is erop gericht de geschiedenis van de Noordoostpolder onder de loep te nemen. Deze lezing staat gepland voor donderdagavond 15 februari 2024 in FlevoMeer Bibliotheek Noordoostpolder. De toegang is gratis, maar om zeker te zijn van een plekje is reserveren gewenst. Een kaartje reserveren kan via www.flevomeerbibliotheek.nl/activiteiten

 

EINDE PERSBERICHT

 Voor verdere informatie kunt u contact opnemen met:

Jan Maarten Zwaan

T 088 008 0730

E Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.