EMMELOORD - Het boek Canon De Noordoostpolder zou bij elke inwoner van die gemeente in de boekenkast moeten staan. Althans, als het aan Jan Mulder, voorzitter van de Stichting Canon De Noordoostpolder ligt.Het boek werd zaterdag gepresenteerd in 't Voorhuys in Emmeloord. "Ik hoop dat alle inwoners van de Noordoostpolder zich op deze manier bewust worden van de geschiedenis van de gemeente. Dit is basisonderwijs", benadrukt Mulder die zelf in Emmeloord woont en oud-wethouder is. Het boek is een opvolger van de website die al enige tijd in de lucht is.
Volgens Mulder is dit dé manier om het vijftigjarig bestaan en zeventig jaar drooglegging van de Noordoostpolder te vieren. "Ik ben zeer blij met dit boek. En ook opgelucht, dat de klus geklaard is. Het is in twee jaar tijd gepiept zonder horten of stoten. Maar niet zonder keihard werken. Niet eens zozeer door mij, maar vooral door het redactieteam. De leden hebben dagelijks aan dit boek gewerkt. Dat het nu af is geeft rust." Kwa inhoud is er tussen website en boek geen verschil. Toch heeft de stichting er bewust voor gekozen beiden uit te brengen. "Geschiedenis is ook voor de jongere generatie heel belangrijk. Maar wij leven in een digitaal tijdperk dus toen wij ons plan indienden bij de gemeenteraad was een van de voorwaarden voor de subsidie van 20.000 euro een digitaal product.
Voor de jongere generatie, die niet veel boeken meer leest is de website een uitkomst." De stichting denkt echter ook aan de polderpioniers. "Onze pioniers zijn overwegend tachtig- en negentig-plus. Hun partners, vrienden, familie, bekenden willen ook over de geschiedenis lezen. En die generatie pakt juist eerder een boek op." Mulders eigen voorkeur gaat ook uit naar het boek. "Beiden zijn fantastisch, maar ik ben een jonge man van 69 en ik heb toch voorkeur voor boeken. Op deze manier laten wij iedereen aan bod komen."
De canon begint in de ijstijd. Schokland komt aan bod, Oud-Kraggenburg, de drooglegging, de oorlogsjaren, architectuur..alles wat een geschiedenisliefhebber zich maar wensen kan. "Wij hebben met de stichting nauw samengewerkt met historici, Nieuw Land Erfgoed in Lelystad, maar ook met inwoners van Noordoostpolder. Wij hebben zeven ramen en dertig vensters. Nou, we hadden wel honderd vensters kunnen maken. We hebben echt moeten kiezen Ieder venster is mooi en uniek."
Berthoo Lammers, de initiatiefnemer van de canon noemt het 'een toegangspoort tot verdere verdieping van de Noordoostpolder'.
Mulder beaamt dit en voegt toe. "Als ik ergens op visite ga in de Noordoostpolder wil ik dit boek in de boekenkast zien staan."
Auteur: door Kimberly Rallis | maandag 29 oktober 2012 | 07:50 | Laatst bijgewerkt op: maandag 29 oktober 2012 | 09:00
Initiatiefnemer van Canon De Noordoostpolder Berthoo Lammers (l)
en voorzitter van de Stichting Canon De Noordoostpolder Jan Mulder
zijn maar wat blij en trots dat het boek er nu eindelijk is.
Het is te koop bij boekhandel Marsman aan de Lange Nering in Emmeloord. foto Freddy Schinkel