Emmeloord, 22 december 2014| De stichting Canon de Noordoostpolder heeft opnieuw een "verrekijker" uitgebracht, nu over een neergestorte Lancaster bij Marknesse in 1944.

 

De originele brontekst werd geschreven door William (‘Bill’) Winston Cottam ( 2000) en is vervolgens bewerkt door Hans Hollestelle.

Fenomeen verrekijkers
Een “verrekijker” is een doorkijkje binnen een van de 30 vensters (in dit geval venster 10 Oorlogsjaren) die de Canon de Noordoostpolder telt. De Canon de Noordoostpolder www.canonnoordoostpolder.nl is in 2012 gereed gekomen en ook in boekvorm (nu 2de druk) verkrijgbaar.

 

Van Kirkham naar Krakau
Op 30 januari 1944 werden de Lancaster bommenwerpers van het 156e squadron Pathfindersopnieuw opgeroepen om de aanvallen tegen het Duitse Derde Rijk voort te zetten. Wat overkwam de bemanning van vliegtuigen die in de Tweede Wereldoorlog neerkwamen in de Noordoostpolder? Soms kon er een noodlanding worden gemaakt in de blubber van de nog droogvallende polder. Anderen overleefden het als ze zich op tijd met hun parachute in veiligheid konden brengen. Velen vonden echter hier hun dood.

Het verhaal is in 2000 opgeschreven door de navigator Bill Cottam van LancasterMk.III JA 702 “Z for Zebra” die op 30 januari 1944 neerstortte bij Marknesse. Het toestel was op weg terug naar Engeland na een bombardementsvlucht boven Berlijn, maar werd in de lucht beschoten en geraakt door de Duitse nachtjager van Oberleutnant Hans-Heinz Augenstein van 7./NJG1 (Nacht Jager Gruppe 1).

Oorlogsjaren
Deze interessante verrekijker is na te lezen op de website van de Canon De Noordoostpolder bij Canonvenster 10: Oorlogsjaren; het Nederlands Onderduikers Paradijs.
De Stichting Canon De Noordoostpolder meent hiermee een lezenswaardige aanvulling te hebben geleverd aan de geschiedenis van de oorlogsjaren in de Noordoostpolder.

Speciale dank gaat uit naar Hans Hollestelle die zijn medewerking heeft verleend aan de totstandkoming van deze bijzondere verrekijker.